Jarní spuštění jezírka

Pro spuštění techniky na jaře a jejím vypnutí před zimou obecně platí, že cirkulaci vody v jezírku vypínáme co možná nejpozději a zapínáme co nejdříve, samozřejmě s ohledem na aktuální počasí.
Stejně jako na podzim jde pouze o noční mráz, který by mohl způsobit zmrznutí vody v trubkách, či hadicích a následně způsobit jejich poškození, časté bývá také namrzání přitékající vody do jezírka, která se tak může dostat mimo něj. Proto musíme bedlivě sledovat jarní výkyvy teplot.

Obnovení proudění vody má na jezírko a všechny jeho obyvatele blahodárný vliv. Pohyb vody umožní její účinnější odvětrání a prokysličení. Cirkulující voda přináší živiny a kyslík také pro znovu se obnovující nárůsty filtračních bakterií, tzv. biofilmy, které se vytváří na všech površích pod vodní hladinou. Od 5 °C teploty vody v jezírku se rozbíhá proces nitrifikace, který ve studené stojaté vodě téměř ustal.

Pro ryby, které přečkaly zimu, nastává nejkritičtější období roku. Oslabené dlouhým půstem a těžkými životními podmínkami, se pomalu začínají rozplavávat. Jejich trávicí ústrojí ještě není připravené na přijímání potravy a přitom jsou nuceny pohybem vydávat poslední zbytky energie. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí ryby dále oslabují. Radost každého chovatele, že ryby ve zdraví přečkaly zimu, protože plavou, může být předčasná.

Ve studené vodě jezírek v ČR, která nejsou vytápěná, trpí během zimy zejména koi. I když je jejich organismus přizpůsobený na poměrně velké rozpětí teplot vody, přece jen u nich existuje hranice maximálního tepla i chladu. Velmi záleží na délce doby, po kterou jsou koi těmto hraničním teplotám vystaveni a také na ostatních podmínkách, které při tom ve vodě panují. Limit teplé vody se pohybuje okolo 35°C a negativně ho ovlivňuje hlavně nedostatek kyslíku ve vodě. Limit studené vody je 4°C. Těla koi se s nižší teplotou než 4°C vyrovnávají poměrně těžko a zvláště dlouhodobé vystavení nízkým teplotám má na jejich těla a hlavně na imunitní systém, destruktivní účinky. Jak popisujeme v článku Může v zimním období běžet v jezírku čerpadlo, případně celá filtrace? Jak je to vlastně se 4° teplotou vody u dna jezírka v našich zeměpisných podmínkách a při průměrných hloubkách jezírek 150 - 200 cm se teploty vody po velkou část zimy pohybují pod hranicí 4°C. Koi tedy přežívají, zvláště v dlouhých zimách, na hranicích svých možností. 

Co bychom tedy měli v této době udělat?

  • Filtraci spouštíme co možná nejdříve. Pro spuštění neexistuje žádné univerzální datum, ani hodnota teploty vody, je nutné pouze pečlivě sledovat vývoj počasí a odhadnout konec silnějších mrazů. Pro rychlé zlepšení životních podmínek v jezírku je spuštění filtrace zásadní.
  • Před spuštěním čerpadla vyzkoušejte, např. pomocí šroubováku, zda se volně otáčí rotor s lopatkami. Doporučujeme, podle návodu k čerpadlu, odšroubovat a vytáhnout rotor čerpadla a je-li to potřeba, odstranit z něj, kyselinou solnou, usazený vodní kámen.
  • Uzavřete "zimovací" výpustné ventily na potrubí a filtraci.
  • Je potřeba zkontrolovat funkčnost UV lampy, vyměnit zářivku, kyselinou solnou vyčistit trubici z křemíkového skla, která ji kryje od vody. Zkontrolovat všechna těsnění a kontakty UV lampy.
  • Po spuštění cirkulace propláchneme a vyčistíme dnové sání i skimmer (hladinový sběrač). Jezírko často kontrolujeme, zda vše běží jak má a neztrácí se voda.
  • Ze dna a stěn jezírka co nejdříve odstraňte usazeniny pomocí vysavače, dnové síťky a kartáče. S větší obměnou vody nebo se závažnějším zásahem v jezírku čekáme na teplejší období.
  • Podle objemu jezírka doplníme přiměřené množství startovacích bakterií. Dávku rozdělíme na čtvrtiny, které po týdnu rozlejeme nebo rozsypeme po komorách ve filtru. Zároveň s aplikováním bakterií vypneme na 24 hodin UV lampy. Vytvoření rovnováhy mezi počtem bakterií a množstvím látek, které mají ,,zpracovat" je složitý proces, který trvá delší dobu. Přidávání startovacích bakterií je tím efektivnější, čím je vyšší teplota vody v jezírku, proto je výhodné odpovídající balení rozdělit na více dávek a dávat po týdnu v prvních jarních měsících. Pomalému rozběhu biologické části filtrace je nutné přizpůsobit i množství krmení.

Co nesmíme udělat a na co je ještě brzo?

  • Ryby nekrmíme. Trávicí ústrojí ryb není ještě na potravu připravené. Opatrně začínáme krmit, až voda dosáhne teploty 10 °C nebo až ryby začnou jevit zájem o potravu na hladině. Doporučujeme krmit lehce stravitelným krmivem Wheat Germ. Toto krmivo je vhodné dále obohatit o vitamíny a probiotika, které pomohou rybám opět posílit imunitu. Pro rychlé a účinné povzbuzení přirozené obranyschopnosti organismu ryb opět doporučujeme zejména Vitamín C, Beta Glucan a česnekový koncentrát.
  • Přípravky proti růstu řas má smysl aplikovat až při teplotě nad 10 °C.

JEZÍRKA BANAT®, s.r.o. se sídlem Hněvotín 540, PSČ 783 47, Hněvotín, IČ 278 13 070, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl C, vložka 52528, odkaz na OR
Copyright © 2019, Jezírka Banat s.r.o.

Největší speciálka v ČR a SR, široký výběr

  • většinu zboží máme skladem a doručujeme do 24 hodin
  • jsme silná společnost s vlastními sklady a kapitálem
  • v kamenné prodejně se můžete na vše důkladně podívat a ihned odvézt
  • profesionální obsluha s praxí Vám vždy poradí
  • balné neúčtujeme, poštovné při objednávce nad 2.500 Kč platíme za Vás
  • nejsme vázáni na žádnou značku, nabízíme jen to nejlepší, co je na trhu
  • máme zkušenosti, neprodáváme jen z katalogu
  • komunikujeme se zákazníky při nedostatcích
  • novinky na trhu - sledujeme nejnovější trendy a technologie
  • rychlé vyřízení reklamace
  • poskytujeme servis a náhradní díly
  • jsme průkopníci v oboru, máme tradici
  • recenze na heuréce
  • mnoho referenčních akcí
  • jezírka nás baví